Hvitbelte Jeffrey Clowes om BJJ

Jeg vokste opp i USA uten å drive med kampsport i det hele tatt. Treningstiden gikk til fotball (nei, ikke American Football), Lacrosse (du har sikkert ikke hørt om det, men ta en titt på Youtube), og svømming. Jeg oppdaget Brasiliansk Jiu-Jitsu (BJJ) midt i 2016 i en voksen alder av 31 år, rundt et halvt år før min kone skulle føde vår første datter.

Jeg var nysgjerrig på kampsporten en god stund før jeg endelig prøvde det, men det var noen mentale barrierer som jeg måtte komme over. Jeg visste ikke hvordan det ville være å ha så nær kontakt med fremmede, og visste ikke hvor aggressiv stemningen var i BJJ-miljøer. Men når en god venn først overtalte meg til å prøve det, tok det ikke lang tid før jeg oppdaget at det ikke var noe å frykte, og jeg ble fort "hooked" (ikke heel-hooked, hvite belter kan ikke sånt ennå ;) ). 


Men livet endrer seg raskt, og med et nytt barn og flytting fra Oslo til Asker, ble det dessverre lite tid til BJJ i 2017. Sånt sett var det litt dårlig timing å oppdage BJJ så seint. Jeg har tenkt en del på hvor kult det hadde vært å lært dette da jeg hadde mer tid til trening og var i bedre fysisk form. Men samtidig er jeg glad for at jeg oppdaget det i det hele tatt, og tror at jeg hadde likt det selv om jeg hadde vært 40 eller 50 år når jeg først prøvde det.

Etter ett års pause etter jeg hadde lært å være en pappa, samt flytting, oppussing osv., var jeg igjen klar til å komme meg på matta. Det var litt langt å dra inn til Oslo for å trene (og vanskelig med parkering), så jeg var glad for å se at det var BJJ på Skui i Bærum hos Clark Gracie Jiu Jitsu Norway. Jeg begynte i januar 2018 og ble skikkelig godt tatt i mot av både trenerne og de andre utøverne i klubben. Nå, nesten ett år senere føler jeg at jeg har kjent alle i langt over ett år. Vi har blitt et ordentlig godt lag. Og jeg føler meg heldig å ha så dyktige trenere så nær der jeg bor. 


Jeg må også si at det var et stort høydepunkt å få selveste Clark Gracie på besøk i oktober i år! Jeg forklarte det til mine venner som ikke kan noen ting om BJJ at det var nesten som om deres fotball lag skulle få Gareth Bale eller noen lignende på besøk. Det var en stor opplevelse å bli litt kjent med ham, lære av han, og rulle med ham. Jeg endte opp i stillinger jeg ikke visste fantes, selv om jeg vet at han ikke brukte mer enn kanskje 10% krefter og ga meg åpninger med vilje.


Til oppsummering har det vært et fantastisk år hos Clark Gracie Jiu Jitsu Norway, og jeg ser frem til mye mer i tiden fremover!